Problemàtiques 16-17

El curs passat l’experiència va ser molt bona, aquest any hem tornat a participar realitzant els 4 problemes de cada curs. Vam distribuir un problema per setmana durant el mes de novembre, i quan ja havíem acabat els alumnes encara demanaven fer-ne més, la motivació en la majoria dels casos és molt positiva!

Els problemes de 5è els vam realitzar de la manera següent:

Problema 1

L’activitat es va dur a terme per parelles procurant buscar en la primera activitat tots els triangles i en la segona els quadrilàters. En general va ser una activitat que va agradar molt i sobretot la posada en comú que va ser quan van veure que hi havia més triangles i quadrilàters dels que es pensaven.

P1- 5è2 P1-5e P1-5è3 P1-5è4

Problema 2

Quan se’ls va entregar la fotocòpia del problema els va fer molta gràcia que parlés de nuguets.  En primer lloc van llegir el problema individualment, el vam comentar i el van desenvolupar sols. Seguidament, amb grups de 4, van comentar les diferents respostes que havien obtingut tot procurant arribar a una de comuna i sobretot justificada. Aquesta va ser una bona organització perquè les respostes proposades entre tot el grup fossin més completes que les individuals i més raonades.

En el moment de l’organització grupal també va ser quan els hi vam facilitar la graella numèrica per fer les comprovacions pertinents.

Problema 3

Aquest problema el vàrem plantejar per parelles. Cada parella escollia quatre nombres que es trobessin entre el 10 i el 20 i seguien les indicacions per desenvolupar les cadenes de nombres.

De seguida es van engrescar a fer més comprovacions de les que havíem indicat quan veien que l’últim nombre de cada cadena era el 4.

Finalment vam fer una posada en comú amb tot el grup-classe.

Problema 4

En aquest cas vam treballar amb grups i per engrescar-los vam proposar de compatir en rapidesa i evidentment, resultats.

En primer lloc vam explicar el significat de “persistència multiplicativa” i seguidament vam establir una llegenda de colors per poder comparar les graelles al final de l’activitat.

En aquest problema els alumnes es van mostrar molt motivats, això de la competició sempre els hi agrada! Després vam observar que en general gairebé tots havien pintat correctament tota la taula. Això sí, n’hi va haver alguns que es van fer un embolic amb els colors.

 

Pel que fa els problemes pensats pels alumnes de 6è:

Problema 1

Per començar vam llegir el problema, no va quedar molt clar i per tant en vam fer un exemple a la pissarra. A partir d’aquí van començar a omplir en el seu full els seus exemples, al principi va costar una mica, ja que sense voler-ho en posaven d’iguals. Algun d’ells van demanar quina era la diferència mínima possible i un cop coneguda els seus esforços es van centrar a trobar-la, i alguns, els més competitius, no van gaudir del problema, només pensaven a ser els millors. Crec que el pròxim curs serà bo no deixar-los saber fins al final del problema quin és la diferència mínima possible!

P1-6è1 P1-6è2

Problema 2

Ens vam organitzar en grups de 3 o 4 heterogenis. Cada grup es va fer les seves targetes per poder realitzar els diferents càlculs. Abans de començar vam veure la relació que hi havia entre els dos nombres de cada targeta, igual que la relació entre les targetes. Quan començàvem el problema, hi havia grups que no havien entès com s’utilitzaven les targetes, vam fer una segona explicació. A partir d’aquí vam poder començar. El temps se’ns va tirar al damunt i no vam tenir temps de fer l’ampliació del problema. En general els alumnes van valorar molt positivament aquest problema i els va agradar.

P2-6è1 P2-6è2 P2-6è3 P2-6è4

Problema 3

En aquest cas vam treballar de forma individual, de totes maneres alguns ho comentaven amb el company del costat. Només llegint l’enunciat no van entendre el problema, per tant vam fer l’exemple a la pissarra i el vam explicar pas a pas.

El primer apartat els va sortir fàcilment, de totes maneres no hi va haver cap alumne que fes les 24 combinacions possibles.

Per fer el segon apartat els va resultar fàcil, molts d’ells van veure que si en un diagrama de 5 files del primer exercici i li treien la primera fila o la primera i la segona ja en tenien un que els anava bé!

En el tercer apartat es van motivar molt i molts d’ells van fer moltes proves per aconseguir un diagrama llarg, la majoria en van aconseguir un de 6, però uns quants alumnes no es van rendir i a casa van continuar fent proves per poder aconseguir un diagrama més llarg. El més llarg que van trobar va ser de 10 files.

P3-6è

Problema 4

Aquest problema el van entendre bastant ràpid i es van posar a treballar. Alguna combinació concreta els va costar més, sobre tot quan només hi havia els nombres naturals que s’obtenien en arrodonir els nombres decimals, la resta la van fer àgilment.

La resposta de l’apartat (b) va ser que no, però la majoria no van saber perquè, per intuïció van dir que no es podia. En algun cas concret algun dels alumnes va raonar la resposta amb diferents combinacions de daus on es veia que en cap cas sortien 6 nombres. La resposta va ser que necessitaven un dau més per poder obtenir sis valors diferents.

P4-6è P4-6è2 P4-6è3

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>