Problemàtiques 16-17

A l’escola El Pilar aquest curs, a l’igual que el curs anterior, també hem participat en el projecte problemàtiques. Com sempre ha estat un èxit i ens ha permès treballar la resolució de problemes en equip. Hem donat una especial importància a la organització prèvia dels diferents equips de treball abans de la resolució de cada problema i sempre els hem donat com a condició que cada membre de l’equip havia de realitzar alguna feina que ajudés a realitzar de forma conjunta la resolució de cada un dels problemes.

Passem a relatar aspectes que hem considerat interessants després d’haver realitzat cada problema:

1r Problema (Rectangles Mondrian)

Com sempre vam començar treballant el problema amb tota la classe per entendre entre tots què era allò que ens demanava. Un cop entès, vam discutir entre tots quina era la millor manera de treballar-lo en equips de tres. Vam acordar que primer calia numerar els quadrats quadriculats i un cop dibuixats els rectangles al seu interior, posar-los una lletra a cada un. En un full a part faríem els càlculs. Un cop feta la discussió ens vam dividir en dos grups més reduïts i cada grup el vam dividir en equips de tres alumnes. Tots els equips van entendre molt bé el problema i es van posar a calcular. Va ser molt interessant veure que al principi (els dos primers quadrats) ho feien sense pensar massa, només feien rectangles i miraven que no fossin iguals entre ells. Després d’un estona ja començaven a veure que calia pensar alguna cosa per tal de retallar les diferències entre el rectangle gran i el petit. Un grup va dir que potser el millor era fer rectangles el més semblants possibles quant a àrea i d’aquesta manera la diferència entre el gran i el petit seria mínima i així van anar fent. La mínima diferència que vam trobar va ser 12, però hi havia nens que em van comentar si podien seguir a casa seva al migdia  per seguir intentant-ho. Així que ja veieu quin èxit!

DSC_1911.JPG

2n Problema (Fem nombres amb 4 targetes i 2 cares)

Com sempre vam pensar entre tots quina era la millor manera d’organitzar-nos per treballar el problema en equips. Vam estar d’acord que la millor manera era que cada component del grup fes un número i d’aquesta manera tothom podria participar. Un cop discutit això ens vam reunir amb els mateixos equips de treball que en el treball amb el problema 1 i vam començar a resoldre el problema. No van tenir cap dificultat en entendre com havien d’actuar amb les targetes i de seguida es van posar a calcular totes les possibilitats fins a 50. Tampoc van trobar dificultats per veure que el màxim nombre al qual podien arribar era el 80, ja que havien de sumar els màxims números de cada targeta. Va ser molt interessant de fer, ja que en tots els cassos utilitzaven diferents tècniques de càlcul mental i sense adonar-se’n. També va ser interessant veure com s’ajudaven entre ells quan un alumne amb més dificultats havia de calcular.

3r Problema (Diagrames en fila)

Com sempre vam començar la classe pensant com ens organitzaríem per resoldre el problema. En aquesta prèvia també vam haver d’aclarir algunes condicions del problema que a ells no els havien quedat clares. Per exemple no tenien clar si els nombres havien de ser tots diferents o no. Un cop aclarits els dubtes els va resultar més fàcil treballar. El segon i el tercer apartat els va resultar relativament fàcil d’aconseguir. Alguns grups van veure la possibilitat de començar pel final enlloc de començar pels quatre números inicials i d’aquesta manera els era molt més fàcil d’aconseguir els primers i tenir controlades el nombre de files. Quan van haver de fer l’últim apartat van adonar-se que el mètode no els hi era eficaç i van provar nombres des del principi i no començant pel final. Vam aconseguir a la mateixa classe grups de treball que tenien 14 files i alguns d’aquests alumnes van seguir treballant a casa, però no van aconseguir tenir una combinació amb més files.

4t Problema (Arrodonim llençant daus)

Un cop llegit el problema a la classe i després d’organitzar-nos per equips i haver entès correctament el problema es van posar a treballar. D’entrada cal dir que dels quatre problemes, aquest és el que van trobar més interessant i els va engrescar més. Completar la taula els va resultar força entretingut, però anaven arribant a certes conclusions mentre resolien cada fila de la taula. Cal dir que no van seguir l’ordre estricte de la taula, ja que els resultava més fàcil resoldre primer alguns cassos enlloc de seguir l’ordre establert. La pregunta final els va costar molt de resoldre. Tots els grups van arribar a la conclusió que no es podia fer i ho feien provant moltes combinacions per repetició, però no van ser capaços de donar un argument clar. Cal dir que també és un bon problema per treballar l’aproximació de nombres decimals, i tot i que no estàvem fent aquest tema en aquell moment va servir per treballar aquest apartat d’una forma més “lúdica”.

Un comentari a “Problemàtiques 16-17

  1. Moltes gràcies, Carles, pel teu relat. Alegra saber que els alumnes d’El Pilar van gaudir de la proposta!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>