Problemàtiques 15-16

3 comentaris a “Problemàtiques 15-16

 1. Els nens i nenes de 5è i 6è de Primària durant el mes de novembre d’aquest curs 2015-16, han realitzat els problemes per pensar proposats pel Departament Col·laboratiu de Matemàtiques de la Fundació Trams. El treball es va fer en equips base, tenint en compte les premises del treball cooperatiu.

  El primer problema consistia en identificar triangles i quadrilàters en un Tangram. Els alumnes de 5è aprofitant i aplicant els coneixements de 4t de Primària, els va costar una mica veure més enllà de les figures que es veien de manera explícita. Les fusions entre figures per formant-ne de noves, els hi va costar una mica. No obstant, els alumnes que ho van descobrir estaven engrescats i ajudaven a la resta de l’equip .
  Els alumnes de 6è, van tenir més facilitat, ja que ho havien treballat feia poc. De tota manera, hi va haver alumnes que els va costar perquè buscaven polígons regulars i no era el cas. Dins l’equip es van ajudar i van trobar la solució.

  El segon problema plantejat, tractava el cas dels nuggets.
  Als alumnes de 5è els hi va fer gràcia fer problemes de nuggets, ja que ells en són consumidors, per tant els era una cosa propera i es van identificar amb el problema. A l’hora de cercar la solució els hi va costar , ja que encara no havien treballat els conceptes de mínim comú múltiple i màxim comú divisor. Alguns treballant amb les taules de multiplicar van poder arribar a solucionar algunes de les qüestions que es plantejaven, en concret la dels nombres més senzills.

  Els alumnes de 6è estaven treballant els conceptes matemàtics de mínim comú múltiple i màxim comú divisor. Va anar bé plantejar aquest problema, doncs van poder veure la utilitat d’aquests conceptes en el dia a dia. Alguns alumnes sabien buscar els m.m.c i m.c.d , però després no sabien què fer-ne. D’altres, van saber aplicar els resultats obtinguts, per tal de resoldre el problema. Finalment, vam fer una aposta en comú on van sorgir moltes preguntes i respostes entre els alumnes. La mestra feia més de moderadora que de guia.

  El tercer i quart problema plantejats, tractaven un de trobar el capicua d’un número i l’altre de buscar la persistència multiplicativa d’un número.
  Els alumnes tant de 5è com de 6è van disfrutar fent-los i la gran majoria va poder resoldre’ls. La sensació un cop resolts els problemes, és que havia estat més uns jocs que no pas uns problemes matemàtics en sí (com els entenen ells). Algun comentari va ser:- I això per a què serveix? Els hi vam explicar que podem fer matemàtiques per passar-nos-ho bé, que les matemàtiques són divertides.
  Els nens i nenes de Cicle Superior han vist i treballat una altra manera de fer matemàtiques. Han estat engrescats i expectants en aquestes sessions i creiem que han après d’una altra manera. La valoració és molt positiva i amb ganes de repetir-la.

  Mestres de Matemàtiques del Cicle Superior

 2. Retroenllaç: Problemàtiques (curs 15-16) | Bloc del Departament de Matemàtiques (CS primària)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>