Problemàtiques 16-17

A l’Escola Proa hem realitzat dos dels quatre problemes: El de l’arrodoniment i el dels Nuggets.

ARRODONIMENT:
El problema va tenir molt bona acollida, i de seguida es van posar a resoldre el primer apartat.

Cal dir que nosaltres vam fer una petita adaptació perquè no disposàvem de gaire temps i ens va semblar que, per tal de treballar l’arrodoniment, podríem deixar “jugar” una mica més els alumnes amb els daus, sense guiar-los tant. Per això, vam deixar un parell de línies a l’atzar (calia llançar els daus i no repetir resultats que ja havien sortit), i després vam treballar els resultats conjuntament.

En realitat, hem de dir que les fitxes que vam aconseguir en comú són similars a l’original, és a dir que potser no ens hagués calgut fer-ne cap adaptació: vam anar treballant quants números naturals es podien obtenir, i quants decimals. Les preguntes finals (apartat b) van ser:
- Hi ha alguna opció en la qual només surti un nombre natural?
- I sis nombres naturals? Per què?

La primera no els va costar de resoldre, perquè ja ho havien comprovat, però la segona els va costar força i la majoria veien clar que no es podia, però els va costar donar una explicació raonada: molts alumnes van argumentar que no es podia perquè ho havien provat moltes vegades i no sortia, altres no sabien explicar-ho (tenien aquesta intuició i ho manifestaven amb seguretat). Un parell de grups van concloure: “perquè només tenim tres daus”.

NUGGETS:
Vam introduir el problema a tot el grup classe a partir de la presentació amb Power Point. Vam parlar de la situació plantejada, de quines altres coses podem trobar a la nostra vida quotidiana que es venguin amb diferents paquets o embolcalls de diferents unitats (ous,…).

Després vam seguir els següents passos:
1r: Presentació i entrega del problema en un full fotocopiat per a cada alumne.
2n: Organització en grups de tres membres. Lectura individual i posada en comú del grup per veure si s’havia entès.
3r: Posada en comú dels diferents portaveus per aclarir dubtes entre tots.
4t: Treball en grup per respondre les dues primeres preguntes.

Un cop acabat el procés anterior se’ls va demanar que en el full comencessin a escriure per ordre les possibilitats que anaven trobant. També se’ls va demanar que si d’un mateix resultat trobaven més d’una possibilitat, l’escrivissin.

Al cap d’una estona se’ls va donar una graella per grup (del 0 al 100) i se’ls va demanar que anessin pintant totes aquelles quantitats que podien aconseguir.

nuggets1

nuggets2

Finalment vam fer una posada en comú de tots els grups en la que havien d’anar dient quines estratègies havien fet servir per anar descobrint els diferents números. Alhora, aplicant les estratègies que els companys deien corregien el seu quadre:

- Primer vam pintar tots els múltiples de 6, 9 i 20. Després vam anar avançant en combinacions i els seus múltiples. Ex.: 15 = 9 + 6; per tant, també és possible fer 30 = 2 x 9 + 6.

- Si pots fer un número, pots fer tots els que trobes a la seva casella dues files més avall (+20).

- A partir del 43 pots fer tots els números del quadre.

L’activitat va ser tot un èxit, engrescadora i dinàmica en la realització.

2 comentaris a “Problemàtiques 16-17

  1. Retroenllaç: PROBLEMÀTIQUES CURS 16-17 | Bloc del Departament de Matemàtiques (CS primària)

  2. Moltes gràcies, companyes, per compartir la vostre experiència amb Problemàtiques a l’escola Proa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>