Problemàtiques 15-16

L’escola Rocaprevera va estar treballant 2 dels problemes plantejats en el projecte PROBLEMÀTIQUES. La forma organitzativa que vam seguir van ser grups cooperatius, els mateixos amb què treballem habitualment a les hores de matemàtiques. Això  va permetre una agilització tant en l’organització de les tasques dels diferents integrants com en la posterior resolució dels problemes.

PROBLEMA SOBRE NUGGETS

Es tractava d’un problema complex, que començava amb una sèrie de preguntes simples i acabava amb una pregunta que requeria un cert grau de raonament.

Val a dir que als alumnes els va agradar que es tractés d’un problema corresponent a una situació real, i això els va impulsar a voler-lo resoldre de seguida.

Abans de començar, vam revisar a nivell general si tothom entenia el que s’estava demanant en les diferents preguntes plantejades. A més, vam posar un exemple a la pissarra de possible combinació de capses de nuggets per tal de clarificar el procés.

En el moment de resoldre’l, algun grup no va seguir cap ordre concret, simplement anava provant les diferents combinacions i, una vegada obtenia el resultat, ho marcava a la taula.

D’altres, en canvi, just començar ja es van adonar que podien utilitzar els múltiples dels nombres a fi i efecte de facilitar la recerca dels possibles resultats. Van començar pels de 6, els de 9 i els de 20 i, a partir d’aquí, van fer les altres combinacions. Quan ja duien uns quants càlculs, van anar veient que hi havia molt nombres marcats, sobretot a partir del 50. Així que, van fer mans i mànigues per acabar calculant totes les combinacions i adonar-se que el 43 era el número màgic.

NUGGETS 1 NUGGETS 2 NUGGETS 3 NUGGETS 4

PROBLEMA PERSISTÈNCIA

La resolució d’aquest problema es va realitzar de forma similar al primer, és a dir, seguint l’organització de grups cooperatius.

D’igual manera, abans de començar vam explicar el concepte de persistència, ja que cap alumne l’havia sentit anteriorment. Després de fer una breu explicació, de seguida van entendre allò que se’ls demanava, de manera que es van posar a treballar ràpidament.

La majoria de grups van adonar-se que una forma de facilitar l’activitat era utilitzar una llegenda; cada color representava una persistència diferent i, a mesura que anaven trobant les de cada nombre, ho pintaven del color corresponent.

Alguns grups van anar calculant les persistències, una per una. D’altres, van observar que les persistències complien algunes regularitats, així que van poder agilitzar el procés:

-Els nombres que contenien un 1 o un 0, tenien persistència 1. (Van poder pintar ràpidament, algunes files i columnes).

-Els nombres que tenien les xifres invertides, tenien la mateixa persistència. Ex: 23 té la mateixa persistència que 32, és a dir 1.

-Si quan multiplicaven les xifres d’un nombre, els sortia un altre nombre que ja estava pintat, van adonar-se que per trobar la persistència només calia sumar 1 a la persistència del nombre pintat (aquesta  conclusió només la va obtenir un grup). Exemple: 72, quan multiplicaven 7 i 2, els sortia 14. Doncs van veure que si la persistència de 14 era 1, la de 72 havia de ser 2.

En resum, els hi va agradar aquesta activitat, perquè cada vegada que trobaven una regularitat que els hi facilitava la resolució, s’afanyaven a poder-ho explicar al mestre.

PROBLEMA CAP I CUA

Aquest problema vam deixar que els alumnes que volguessin, el fessin de forma individual.

Abans de començar, vam decidir que l’ús de la llegenda de colors facilitaria l’organització dels resultats obtinguts.

Val a dir que de seguida es van adonar de què es tractava d’un exercici llarg, així que els alumnes interessats van intentar ajuntar-se en parelles per tal d’accelerar la resolució. Al final, van trobar que el 89 era el nombre amb més repeticions.

2 comentaris a “Problemàtiques 15-16

  1. Retroenllaç: Problemàtiques (curs 15-16) | Bloc del Departament de Matemàtiques (CS primària)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>