Escola Sadako

Aquí us presentem una activitat realitzada amb alumnes de 6è a la nostra escola fa un parell d’anys.

Fraccions i daus

Objectius de l’activitat:

  • Conjecturar resultats d’un experiment.
  • Experimentar i recollir dades de manera sistemàtica.
  • Redactar conclusions d’un experiment expressant matemàticament els resultats.
  • Treballar les fraccions en aquest context.

Materials necessaris: Dos daus per a cada parella (preferentment de diferents colors), fulls de paper, llapis, pissarra, guix.

Introducció:
La mestra explica que faran una activitat amb daus. Hauran de llençar dos daus, 40 vegades cada parella d’alumnes, calcular la diferència i anotar els resultats.
Abans d’iniciar les tirades, cada noi/a escriu en un trosset de paper quin resultat creu que sortirà més sovint i se’l guarden.

Part central:
Un cop fetes les primeres 20 tirades, es fa una primera recollida de dades i una primera anàlisi. Aquí ja poden sortir algunes idees.

Després les parelles fan les 20 tirades que resten, s’afegeix la informació a la taula i els alumnes comparen els resultats registrats en la taula amb les seves prediccions.

Cloenda:
Els alumnes veuen que el resultat que més es repeteix és 1, seguit del 2, el 3 i el 0 i que el resultat que es repeteix menys cops és el 5.
La mestra els demana que individualment esbrinin per què passa això i que intentin argumentar-ho per escrit. Un cop fet això, es fa una exposició oral dels diferents arguments: en aquesta discussió surten raonament del tipus “El 5 surt únicament quan es resten el 6 i l’1, però l’1 pot sortir restant 6-5, 5-4, 4-3, 3-2 o 2-1″. Com és, doncs, que el resultat obtingut més no és el 0? La mestra ha d’intervenir per precisar el nombre de possibilitats d’obtenir cada resultat (per exemple es pot obtenir un 4 quan en el dau, diguem, groc surt un 6 i en l’altre dau un 2, o també quan en el dau groc surt un 2 i e l’altre un 6).
Es fa, per tant, un esquema amb les diferents possibilitats d’obtenir cada resultat:
La mestra llença la pregunta: Com podíem expressar matemàticament aquests resultats? i així apareixen les fraccions (per exemple: hi ha 6 possibilitats entre 36 d’obtenir el 0 i aquesta situació es pot quantificar amb la fracció 6/36) i la necessitat d’establir una relació d’ordre entre elles.

Comentari final:
Aquesta activitat està inspirada en la proposta Curses de cavalls de Joan Jareño.

2 comentaris a “Escola Sadako

  1. Molt interessant l’aportació. Per recollir els resultats va molt bé utilitzar un formulari del drive. És molt ràpid i senzill de fer servir i els resultats arriben a un full de càlcul de forma immediata.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>