Problemàtiques 15-16

El primer problema no va presentar majors dificultats als alumnes de 5è ni de 6è als que vam proposar el problema, però els va fer pensar: com hem de fer per no oblidar cap triangle o quadrilàter? segur que no hem repetit cap? com podem decidir que dos triangles o dos quadrilàters són iguals malgrat la posició en la que apareixin al full?

IMG_1355

Captura de pantalla 2016-03-28 a les 14.18.10

El segon problema va resultar molt més desafiant, especialment en relació al tercer apartat, i no van poder apreciar-lo en la seva totalitat fins al moment de la discussió grupal que vam fer un quants dies després de la sessió que vam dedicar a explorar-lo en petits grups.

Vam fer molt d’èmfasi en la importància d’explicar les seves respostes:

IMG_1499
IMG_1514

El tercer problema també va necessitar d’una bona discussió grupal per acabar de trobar-li el sentit. Va ser fàcil descobrir que un nombre i el seu revers requerien la mateixa quantitat de passos per arribar a un capicua, però, per exemple, vam haver de reflexionar molt per entendre que no calia fer totes les sumes fins a aconseguir un nombre capicua a partir del 89 (o 98) per poder decidir que aquests dos nombres eren els que requerien més passos:

blog

Es van repartir els 90 nombres que havíem d’analitzar entre els alumnes, quan van acabar de fer les seves sumes, vam anar preguntant algún nombre us ha requerit més de tres passos, de quatre passos, de cinc passos, de sis passos… Aquí per exemple els alumnes que havien analitzat el 97 i el 79 van respondre que ells tenien un nombre de 6 passos… però només els que tenien el 89 i 98 en necessitàven més de 6!!!

Malauradament no vam poder arribar a classificar tots els nombres segons la quantitat de passos que requerien per arribar a un nombre capicua:

Codi de colors: GROC, el nombre ja és capicua; VERD, el nombre necessita una suma per obtenir un capicua; VERMELL, requereix 2 passos per obtenir un capicua; BLAU, necessita 3 passos; TARONJA, en necessita 4; NEGRE, en necessita 5; LILA, en necessita 6 i BLANC, necessita més de 6 passos.

El quart problema només el van fer els alumnes de 5è perquè es de 6è ja el van fer el curs passat. Aquest problema els va resultar molt més fàcil i no van tenir problema per classificar tots els nombres ni per arribar a conclusions interessants sobre la persitència multiplicativa:

2016-01-25 15.01.25

Un comentari a “Problemàtiques 15-16

  1. Retroenllaç: Problemàtiques (curs 15-16) | Bloc del Departament de Matemàtiques (CS primària)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>