Problemàtiques 15-16

Un cop finalitzats els quatre problemes proposats al projecte Problemàtiques cal dir que entre l’alumnat ha estat tot un èxit i encara demanen si no farem més problemes com els que els han estat fent pensar tant últimament.

En el següent video podeu veure un petit resum de com hem treballat els diferents problemes.

VIDEO PROBLEMATIQUES SANT GERVASI

YouTube Preview Image

 

PROBLEMA 1

Nosaltres vam treballar aquest primer problema també amb la plantilla de tangrams que vau penjar al Drive i a la vegada amb tangrams de plàstic per a que els fos més visual i manipulatiu.

Vam fer grups de 4 alumnes i es van organitzar força bé. Van veure ràpidament la diferència entre quadrilàter i quadrat però segons el quadrilàter dubtaven i necessitaven l’afirmació del mestre.

Aquesta és una imatge d’un grup treballant amb el tangram.

PROBLEMA 1

Alguns no grups no van ser gaire ordenats a l’hora de representar les seves troballes en el full de la plantilla i a l’hora de fer el recompte a vegades repetien quadrilàter o no els tenien tots.

Vam realitzar l’activitat en 60 minuts i gairebé tots els grups la van finalitzar a temps ja que al final s’ajudaven els uns als altres quan havien acabat.

En general aquest primer problema ha tingut molt bona acollida i estan desitjant saber quin seria el següent.

 

PROBLEMA 2

Aquest segon problema els ha fet “pensar” més que el primer segons diuen els alumnes.

Vam tornar a dividir el grup classe en petits grupets de 4 alumnes i vàrem fer un qüestionari amb les preguntes donades pel problema per a que anessin pas a pas en la resolució d’aquest. També a cada grup els vam donar 20 taps d’ampolles de plàstic i platets de diferents mides per a “simular” les caixes de nuggets. Amb aquest material manipulatiu van poder resoldre de forma visual els apartats a i b.

Aquí teniu dues imatges dels alumnes treballant aquest segon problema:

 

PROBLEMA 2

IMG_9971

A l’arribar a l’última pregunta sense pensar gaire, el primer que van dir era que la resposta seria infinita i que era impossible de resoldre. Els vam donar una graella de nombres fins al 100 i els vam dir que comencessin a mirar quines combinacions NO eren possibles i s’emportarien una sorpresa i això els va engrescar moltíssim, sobre tot el primer grup que es va donar compte que a partir d’un número totes les combinacions eren possibles.

Els va agradar molt aquest problema també tot i que el van trobar més difícil que el primer i vam haver de dedicar una sessió i mitja en alguns grups i en altres dues sessions, és a dir, entre 90 i 120 minuts.

PROBLEMA 3

En el tercer problema proposat, hem hagut de repassar l’enunciat més d’una vegada i posar més d’un exemple perquè no l’acabaven d’entendre gaire. Un cop ha estat clar, hem repartit una fitxa amb una graella amb els nombres de l’1 al 100 i hem decidit fer la feina de forma col·laborativa. Hem tornat a fer grups de 4 alumnes i a cada grup se’ls ha assignat uns determinats números.

Hem projectat o dibuixat la graella dels 100 números a la pissarra i quan tenien la resposta, ells mateixos sortien a la pissarra a pintar-los segons la llegenda que els havíem donat a la fitxa.

Entre els diferents grups, de seguida van veure que els nombres que es eren iguals si els llegies de dreta a esquerra o d’esquerra a dreta, en realitat necessitaven el mateix números de repeticions i estaven ben atents que els de l’altre grup no s’equivoquessin a l’hora de pintar la graella de la pissarra.

En aquest cas sí que ens va donar temps a acabar en els 60 minuts de classe i els va agradar veure la graella final pintada ja que ho havien fet entre tots.

20151210_102358

PROBLEMA 4

En el quart i últim problema, hem hagut d’explicar què és la persistència multiplicativa d’un nombre i tot i que alguns ho han entès a la primera, ha calgut posar uns quants exemples per a que tothom ho tingués clar.

Un cop tots ja estaven encuriosits amb el terme de la persistència, hem repartit fitxes amb una graella de nombre de l’1 al 100 i una llegenda segons la persistència de cada nombre. Hem tornat a fer grups de 4 alumnes i aquest cop no ho hem fet de forma col·laborativa sinó que cada grup havia de fer els 100 nombres i més important, si trobaven alguna regularitat, l’havien d’anar apuntant al full. Estaven tant engrescats que quan un grup trobava una regularitat, de l’emoció, ho deia en veu alta i els altres grups anaven ràpidament a comprovar si era certa o no.

20151217_091754 També vam projectar la graella a la pissarra i anaven pintant segons la llegenda els nombres que anaven sortint i així ells mateixos també es podien anar autocorregint.

IMG_0668

 

A l’informar que aquest era l’últim problema del projecte va haver una gran decepció i és que realment han estat motivats i s’ho han passat molt bé amb les matemàtiques a través de tots quatre problemes.

2 comentaris a “Problemàtiques 15-16

  1. Heu fet una feina fantàstica… i el vídeo inicial és xulíssim!!!
    Gràcies per compartir la vostra experiència!!

  2. Retroenllaç: Problemàtiques (curs 15-16) | Bloc del Departament de Matemàtiques (CS primària)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>