Problemàtiques 16-17

Els alumnes de 5è de l’escola Virolai s’han mostrat molt engrescats a l’hora de realitzar els Problemàtiques d’enguany. Han assumit els reptes de cada activitat amb una predisposició molt positiva i amb molt companyerisme entre ells.

 

PROBLEMÀTIQUES 2.1

Vam treballar durant una sessió de l’assignatura. El que més els va costar va ser entendre que per aconseguir la diferència més petita possible havien de buscar figures d’una mida molt semblant les unes a les altres. Sense l’ajuda directa del mestre, només provocant la reflexió sobre el que alguns havien fet, la classe va començar a adonar-se que aquest aspecte era un punt clau per a una resolució més precisa.

Als alumnes els va agradar tant aquest problema que van demanar poder seguir a casa i entregar-lo un altre dia amb un millor resultat (un número més petit que el que havien trobat a classe).

Finalment, el millor resultat trobat va ser 11.

 

PROBLEMÀTIQUES 2.2

Aquest problema el vam plantejar a partir de construir les targetes en grups de tres i, tot seguit, explicar l’objectiu a assolir.

Tots van tenir molt clar com havien d’organitzar-se per tal d’enregistrar de forma ordenada les diferents combinacions amb els seus resultats i van començar a completar el llistat de combinacions en un full fins arribar al número 50.

En el curs de l’activitat, els alumnes van anar comentant la relació entre les targetes, que més tard, va ajudar-los a deduir el número màxim possible sense requerir de cap càlcul previ. Així doncs, van observar que una cara era la meitat de l’altre o el doble (segons com es miri) i que la suma d’ambdós nombres resultava el nombre més petit de la tarja següent.

Amb aquestes deduccions, van ser forces alumnes que van començar a comentar que el nombre més gran possible seria el 80, ja que era el resultat de sumar els nombres més grans de cada tarja.

 

PROBLEMÀTIQUES 2.3

Aquest problema va costar una mica més de comprendre i va necessitar d’una explicació més detallada per part dels mestres. Tot i això, després de la mateixa i d’un exemple resolt entre tots a la pissarra els alumnes es van mostrar molt engrescats i amb moltes ganes de començar la seva recerca.

Tot i que aquesta activitat la vam treballar de forma més individual, en tot moment van mostrar-se amb moltes ganes de col·labor entre ells i es van anar ajudant i comentant els resultats que anaven trobant.

A l’hora de buscar diagrames de tres files, van veure que si combinaven dos números i, per tant, es repetien en la forma A B A B aconseguien el seu objectiu. També, algun alumne va arribar a la conclusió que era preferible, en el cas de no seguir aquest patró, treballar amb nombres consecutius que després de resoldre’ls donessin 1 (com la seqüència 3 2 1 2 )

PROBLEMÀTIQUES 2.4

Vam plantejar aquest problemàtiques com a una activitat a resoldre en petit grup, de manera que tots poguessin comptar amb dos o tres companys per a resoldre l’activitat.

A l’inici el que els va costar una mica va ser entendre per ells mateixos la columna dels naturals. Tot i que entre ells van anar reflexionant i entenent què volia dir i quina resposta els demanava. A partir d’aquí tot va ser molt més senzill fins arribar a les files on només indicava els naturals. En aquest sentit, alguns alumnes van mostrar dificultat a l’hora d’haver d’anar provant fins a trobar que tots els nombres decimals concordessin amb la proposta de nombres naturals donada. Tot i això, tots ho van acabar aconseguint.

Més concretament, els exercicis que més van constar van ser aquells amb moltes opcions de nombres naturals. Per contra, les dues darreres fileres, amb 1 natural com a proposta van resultar molt senzilles de completar.

Respecte a l’apartat b), tots van arribar a la conclusió que no era possible trobar 6 valors diferents amb només tres daus, però pocs van proposar la opció d’utilitzar-ne un quart i així fer-ho possible.

Un comentari a “Problemàtiques 16-17

  1. Moltes gràcies, companys, per compartir l’experiència de Problemàtiques 16-17 en la vostra escola!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>