Problemàtiques 15-16

PROBLEMÀTIQUES ens ha permès treballar les matemàtiques des d’una visió creativa, desafiant i molt engrescadora. Els quatre problemes plantejats han facilitat el treball de diferents aspectes del currículum d’una manera cooperativa i dinàmica que ha motivat molt als alumnes.

Triangles i quadrilàters:

Vam treballar aquest primer problema amb la plantilla de Tangrams. La veritat és que va resultar una molt bona idea ja que és molt visual i permet anar portant el control de les figures trobades en tot moment. Això si, els hi vam donar un consell, treballar de forma ordenada, els triangles per una banda i els quadrilàters per l’altra. Vam dur a terme l’activitat en un temps aproximat de 60 minuts. En general, la van acabar tots en aquest temps. No vam necessitar explicar gaire els principals conceptes d’aquesta activitat, ja que quasi tots els alumnes coneixien els diferents tipus de triangles i ràpidament han deduït que volia dir “quadrilàter”. Tot i això, ho vam repassar abans de començar.

DSC_0367.JPG

Comprant pollastre fregit:

Aquest segon problema plantejava una situació fàcilment extrapolable a la realitat. El problema estava organitzat en diferents preguntes, les quals exigien als alumnes diferents graus de raonament, des del més elemental i bàsic fins al que introduïa un nou concepte matemàtic per a ells, els múltiples. En general, aquest segon problema va representar un repte major per als alumnes que el primer problema, triangles i quadrilàters.

DSC_0103_1.JPG

Sumar un nombre i el seu revers:

Vam plantejar aquesta tercera activitat del Problemàtiques com una cursa matemàtica dividint la tasca global en diferents grups. De seguida van sortir diferents estratègies, entre elles la propietat commutativa, que molts d’ells ja coneixien de 4rt de primària, i també molts van veure clar aquells que només requerien una suma. Per tenir tots els resultats molt clars, vam establir un codi de colors depenent el número total de sumes necessàries per aconseguir l’objectiu.

DSC_0246

La persistència multiplicativa

Aquest darrer problema va agradar molt i ha va permetre als alumnes conèixer un nou concepte matemàtic, la persistència matemàtica. Vam plantejar la seva resolució en una sola sessió. Per aconseguir-ho vam dividir la classe en dos grans grups, subdividits alhora en petits grups, i vam proposar que el grup A comencés a calcular des del principi (el 10) i el grup B ho fes des del final (el 99). Aquesta va ser l’organització inicial, però ràpidament va sorgir el que esperàvem, que alguns alumnes van comentar que no calia organitzar-nos així, ja que la persistència matemàtica d’un número (39) acabava sent la mateixa que el seu invers (93), o que tots els números acabats en 0 o en 1 tenien una persistència matemàtica evident a simple vista, fet que els permetia omplir el quadre força ràpidament. En aquest 4rt problema també vam utilitzar un codi de colors.

20160210_094508.jpg

 

2 comentaris a “Problemàtiques 15-16

  1. Retroenllaç: Problemàtiques (curs 15-16) | Bloc del Departament de Matemàtiques (CS primària)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>