Problemàtiques 15-16

Fundació Llor.

PROBLEMA 1

La proposta d’aquest nou Problemàtiques va semblar-nos molt engrescadora principalment pel tipus d’exercicis matemàtics que es proposaven, que ens van semblar molt interessants, i sobretot també perquè tots ells incitaven a investigar, a treballar cooperativament i a trobar una estratègia que facilités l’obtenció del resultat.

Vam decidir que els treballaríem totes les classes del Cicle Superior, tant a 5è com a 6è.

Tots els problemes els vam plantejar amb la mateixa estructura: 1r: Presentació del problema a tota la classe sense donar cap més instrucció que les del mateix enunciat. 2n: Temps de treball individual amb materials i/o fotocòpies. 3r: Equips per compartir procediments i descobriments. 4t: Posada en comú amb la resta de la classe. 5è: Conclusions finals i comentaris del que havíem après.

Aquest problema sobre els triangles i quadrilàters del Tangram el van fer amb un tangram per a cada parella i a més amb la fotocòpia amb molts tangrams que vam despenjar del Drive.

20151106_165244

20151106_165254

20151117_134454

A mesura que anaven trobant solucions, entre ells s’emocionaven fins al moment que començaven a dir que ja no n’hi havien més. Aleshores apareixia algun grup o alumne que deia que en tenia alguna més. Va ser una sessió molt viscuda per tots, en definitiva un èxit.

Per poder comprovar que teníem totes les solucions i que no n’hi havia de repetides es van adonar que calia buscar-les i anotar-les de manera ordenada, com per exemple de més petit a més gran i de menys peces a més peces per figura.  

PROBLEMA 2.

El segon problema es va plantejar de la mateixa manera que el primer. Després d’una estona de treball individual i de grup, es va proporcionar a tots els alumnes una graella fotocopiada de números de l’1 al 100 per a que podessin anar tatxant totes les possibilitats.

A partir de la graella, les solucions es van començar a ordenar i alhora la majoria de grups de treball van anar trobant coincidències fins a trobar tots els resultats possibles.

També en aquesta ocasió els alumnes van mostrar que el problema havia estat interessant i que els havia agradat molt.

IMG_0005

IMG_0006

PROBLEMA 3.

El vam iniciar de la mateixa manera que els dos problemes anteriors. 1r: Presentació del problema a tota la classe sense donar cap més instrucció que les del mateix enunciat. 2n: Temps de treball individual amb fotocòpia. 3r: Distribució d’equips per anar comprovant i demostrant files de números. 4t: Posada en comú amb la resta de la classe. 5è: Conclusions finals i comentaris del que havíem après.

Problema 3

A partir del moment en que ens vam repartir la feina per grups, el problema es va convertir en molt més àgil, fet que sempre agrada als nois i noies. Vam anar mostrant les solucions amb una graella projectada amb el canó.

Tots molts contents per la sensació d’haver aconseguit realitzar-lo amb la col·laboració de tots. Bon treball d’equip.

PROBLEMA 4.

El vam iniciar com els altres problemes. Però a diferència dels anteriors, aquest va necessitar més aclariments perquè no tots els alumnes entenien el què volia dir persistència multiplicativa. Després, en la fase de treball en equips, es van repartir els números per files i van anar trobant totes les solucions que s’havien d’anar mostrant en un document projectat amb el canó a la pissarra.

Va anar molt bé les orientacions donades de l’escola Sadako de la conveniència de donar un codi de colors segons si la persistència multiplicativa fos 1, 2, 3, 4 o més gran que 4.

A mesura que avançava el treball, molts alumnes i grups anaven descobrint regularitats que facilitaven la troballa d’altres resultats sense haver de comprovar-los com per exemple que els números que contenien el 0 o l’1 eren sempre persistència 1, o també que els números inversos com el 45 i el 54 tenien la mateixa persistència multiplicativa.

20160115_102811

20160118_092141

També va agradar aquest problema, però amb la sensació que no tant com els altres, podria ser perquè ja no tenia la novetat dels altres 3.

Globalment, el Problemates ha estat molt ben valorat tant pels alumnes com per tots els professors. Felicitem l’elecció dels problemes i l’enfoc didàctic que s’ha donat a aquesta activitat. Estem molt contents per l’activitat, pel treball en general i per tot el que hem après.

 

2 comentaris a “Problemàtiques 15-16

  1. Retroenllaç: Problemàtiques (curs 15-16) | Bloc del Departament de Matemàtiques (CS primària)

  2. Moltes gràcies per compartir la vostra experiència i quina alegria saber que heu gaudit portant-la a terme!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>