Problemàtiques 15-16

ESCOLA I.E. SANT JORDI

Problemàtiques 2015-2016

El primer punt important de l’èxit de les problemàtiques del curs 2015-2016 és que els problemes plantejats són molt motivadors de cara a l’alumnat. El fet que els alumnes responguin amb il·lusió facilita la feina del mestre. Sabem que així es poden generar altes expectatives al respecte i que partim d’una bona posició per començar a treballar.

En segon terme, la dificultat dels problemes plantejats és totalment adequada per l’edat dels nens/es.

Per acabar, la metodologia lliure dóna infinites possibilitats. Des d’una pissarra, passant per Legos i acabant amb Ipads podem ser capaços de seguir generant la motivació justa pel nostre alumnat.

Primera sessió problemàtiques

Problema 1 Tangram

L’activitat ha motivat molt als alumnes. M’ha sorprès, personalment, la iniciativa que han agafat certs membres dels grups, ja que sovint són nens/es que no destaquen gaire a les classe de matemàtiques. Els hem deixat 60 minuts per a realitzar el problema i tots els grups l’han resolt amb aquest temps.

Quan ja portaven una estona amb l’activitat 1, un grup que és força bo amb les matemàtiques, s’ha agafat el repte quasi de manera personal, fins que no han obtingut la resposta no han estat satisfets.

Hi ha hagut uns quants grups que s’han organitzat ràpidament les tasques, uns buscaven quadrilàters i els altres triangles, després ho han posat en comú.

En canvi, hi ha hagut un parell de grups que no han sabut treballar en equip. Cadascú anava a la seva, els costa treballar en busca d’un mateix objectiu. Esperem que la següent sessió vagi millor.

IMG_1406 IMG_1407

 

Segona sessió problemàtiques 

Problema RESTAURANT

La primera impressió va ser bona, sembla que és un grup força acostumat a fer aquest estil de problema. La part que els va motivar més va ser la pregunta “c”, ja que en aquest moment van aflorar els líders de les matemàtiques. Van ser capaços d’explicar i raonar amb els altres membres del grup les respostes vàlides per la resolució del problema.

Els grups que en la primera sessió els va costar treballar de manera cooperativa sembla que aquesta sessió els va anar molt millor.

Pel que fa al temps de la sessió, els hi hem deixat 60 minuts per a realitzar el problema i aquesta vegada els n’ha sobrat.

 

IMG_1418 IMG_1419 IMG_1416

Tercera sessió problemàtiques

Problema capicua

Aquesta sessió, igual que les altres, l’hem fet en grups de 4/5 alumnes. A la majoria dels grups els ha costat comprendre l’enunciat del problema. Amb l’ajuda del mestre, però, han començat a buscar números i més números.

Aquesta sessió els ha faltat temps, personalment, penso que el nombre de membres per grup era massa alt. Crec que amb grups de 3 alumnes s’hagués treballat molt millor.

Malauradament, no tenim fotos de la sessió.

Quarta sessió problemàtiques

Problema persistència multiplicativa

Última sessió, es nota que tenen un bagatge alhora de treballar de forma cooperativa. Hi ha grups molt ràpids, n’hi ha però, que tenen forces dificultats en el càlcul.

Els grups més bons en càlcul han estat capaços de trobar que la persistència multiplicativa d’un nombre és la mateixa que el nombre que apareix d’invertir les xifres i d’aquesta manera tatxen dos de cop.

Ha estat un sessió molt profitosa, treballant càlcul d’una manera força diferent a la que estan acostumats.

 

IMG_1513 IMG_1514 IMG_1516

 

2 comentaris a “Problemàtiques 15-16

  1. Retroenllaç: Problemàtiques (curs 15-16) | Bloc del Departament de Matemàtiques (CS primària)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>