Com ens afecta la contaminació?

La recerca que fem aquest primer trimestre les escoles de la Fundació Tr@ms és la mateixa que vam fer l’any passat, però amb unes modificacions:

Continuem estudiant l’efecte de la contaminació sobre la germinació de les llavors de gespa. Però en lloc de contaminar l’aigua amb sulfat de coure aquest curs la contaminarem de dues maneres diferents:amb sal marina i amb vinagre de vi.

Sal Costa i Vinagre Borges

Cada escola escriurà els resultats del seu experiment al full de càlcul compartit del Google Drive. Si el voleu veure poder fer clic a la imatge següent:

Google drive llavors

A més cada escola té la seva secció d’aquest blog per penjar-hi altres informacions i dades sobre el seu experiment amb les llavors: el protocol que han seguit, fotos, vídeos… Podeu accedir-hi des dels menús superiors.

4 comentaris a “Com ens afecta la contaminació?

 1. Nosaltres vam fer l’hipòtesi que l’aigua amb sal anava a afectar molt a les llavors de gespa en el creixement i que al regar amb l’aigua mineral sola les llavors creixerien més ràpid i millor.
  Amb els nostres resultats i els globals hem vist que les llavors regades amb amb 10g/l han germinat al voltant del 30 %, i que no han crescut apenes les altres regades amb sal. O sigui, que hem encertat la nostra hipòtesi.

 2. Nosaltres esperavem que les llavors regades amb aigua mineral germinesin sense problemes i ràpidament, mentre que les llavors regades amb aigües amb sal hauríen de germinar amb menor proporció.
  També esperavem que a mesura que reguéssim amb aigües amb major concentració de sal (el contaminant), la quantitat de llavors germinades seria menor.
  Al mirar els resultats globals ens hem adonat que no hem encertat la nostra hipòtesi, ja que pensàvem que regant amb sal creixerien però més lent i resulta que no creixen apenes amb més quantitat de sal.
  Ens ha agradat fer aquest experiment i no ha sigut molt difícil. Ens ha semblat molt interessant i divertit.

 3. La nostra hipòtesi consistia en dir que les llavors regades amb sal no creixeran tant i les llavors regades amb aigua dolça creixeran més.
  Amb aquest resultats globals, nosaltres creiem que cada planta té la seva germinació. Hi han plantes que no creieran amb sal, però hi ha plantes que s’adapten i creixen.
  També veiem que les plantes regades amb aigua salada no creixen igual que les altres o directament no creixen, ja que la sal les satura i no els hi permet crèixer.
  La nostra opinió és que aquest experiment ha sigut bastant fàcil i ens ha agradat bastant, ja que hem aprés coses noves sobre les llavors i sobre les aigües que les fan crèixer.

 4. L’experiment de la germinació de les llavors de gespa ens va semblar molt entretingut, interesant i divertit, encara que alguns dels grups es van oblidar de regar les llavors algun dia i això va fer que les dades no fossin del tot exactes.
  Aquest treball va ser tot un repte per a nosaltres en diferents aspectes: el treball en equip, fer-nos responsables d’unes llavors, saber quin tipus d’aigua havíem d’utilitzar en cada cas i aprendre.
  Durant el temps de rec, podíem gaudir de l’observació del creixement de les llavors i de com anaven germinant. Partíem de la premissa que un àcid pot interferir en la germinació de les llavors per això hem utilitzat vinagre i també hem volgut provar amb sal per veure si tenia el mateix efecte que el vinagre, i si, perquè un cop la planta absorbeix l’aigua amb sal, la sal seca tota la planta per dins.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>