CURS 14-15: CREIXEMENT DE LLAVORS

EFECTE DELS CONTAMINANTS QUÍMICS SOBRE LA GERMINACIÓ DE LES LLAVORS DE GESPA

L’alumnat de l’itinerari Biologia i Geologia de 4t ESO de l’escola GEM hem estudiat l’efecte dels contaminants químics en la germinació de les llavors de gespa.

IMG_9254  IMG_9236

HIPÒTESI 

Les llavors regades amb aigua mineral germinaran amb més proporció, mentre que les llavors regades amb aigües amb sal i sulfat de coure  germinaran amb menys quantitat..

També esperem que a mesura que reguem amb aigües amb major concentració de sal o sulfat de coure (el contaminant), la quantitat de llavors germinades sigui menor.

EXPERIMENTACIÓ

Hem seguit el mateix guió del curs passat.

ANÀLISI DE DADES

Hem comprovat que la hipòtesi formulada és certa per les raons següents:

  • A les càpsules on han germinat més llavors són  les que hem regat amb aigua sense contaminants.
  • Tot i això, han germinat molt poques llavors perquè, segurament,  les llavors no eren de bona qualitat.
  • També hi ha la possibilitat de que el creixement dels fongs hagi minvat el creixement. Potser els comptagotes estaven contaminats perquè, el dia anterior, els companys de 2n ESO havien fet observació de llevats amb el microscopi.
  • En el moment que el tant per cent de sal augmenta, disminueix el nombre de germinacions. Això ens indica que si una planta rep influència d’aigua del mar, no creixeran les mateixes llavors que si es rega amb aigua dolça. Per tant, com més a prop del mar anem, menys plantes trobem.
  • A les plaques de sulfat de coure, el creixement de fongs ha estat gairebé nul. Per tant el sulfat de coure és un contaminant potent.

 VALORACIONS:

Tota la pràctica ha anat tal i com ens esperàvem però de cara a una propera, el que faríem és millorar les dosis del contaminant, ja que és molt poc probable que  a la natura trobem aquestes concentracions tan altes. També caldria fer un control previ del creixement de les llavors que utilitzarem per fer la pràctica.

Netejar i desinfectar bé els comptagotes que fem servir

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>