La gravetat 2012-13

Determinació experimental del valor de la gravetat.

A l’Escola Solc aquest curs ho farem de dues maneres:

 • Mètode del dinamòmetre
  Amb l’alumnat de 2n d’ESO utilitzarem una balança i un dinamòmetre per mesurar la massa i el pes de diferents objectes.
  Després observarem quina relació hi ha entre aquestes dues magnituds i calcularem el valor de la gravetat a la Terra.
  Al final calcularem l’error que hem comès i en buscarem l’origen.
  Podeu accedir als Google Sites que han fet els alumnes pels menús superiors desplegables o fent clic a la imatge següent:

  Sites dels alumnes

 • Mètode de la caiguda lliure
  Amb l’alumnat de 4t d’ESO farem una pràctica combinada de física i matemàtiques:
  Calcularem l’alçada de diferents finestres de l’escola utilitzant la trigonometria i uns goniòmetres que hem construït.
  Cronometrarem la caiguda lliure d’uns objectes i calcularem el valor de la gravetat.
  Analitzarem la font dels errors que hem comès.

 

Gravetat Goniòmetre

Després compartirem aquests resultats amb les altres escoles de la Fundació Tr@ms i observarem i comentarem les seves pràctiques.

Si voleu veure el full de càlcul compartit al Google Drive on escrivim els resultats feu clic aquí.

En aquests tres enllaços hi teniu els documents PDF:

4 comentaris a “La gravetat 2012-13

 1. Aquesta activitat ens ha semblat molt bona ja que ens ha servit per aplicar tot el que aprenem a classe, d’una manera més dinàmica i divertida. Ha estat entretinguda ja que en comptes d’estar tancats a una classe hem pogut sortir a fora i amb objectes casolans mesurar dades que utilitzàvem a classe i fer exercicis que realitzàvem a classe en petit però amb objectes de la realitat.

 2. Aquesta iniciativa ens ha agradat a tots tres. El fet que fos una activitat fora de les aules, va ser que fos més dinàmica i entretinguda. Això ens ha permès veure una forma d’aplicar les matemàtiques de l’aula a la vida real, cosa que no sempre es veu a simple vista. Amb aquesta pràctica hem pogut observar el comportament de la gravetat en el nostre planeta, obtenint resultats amb un ampli marge d’error, degut als instruments dels que disposàvem, pero tot i això ens n’hem fet una idea.
  Tots tres estem d’acord amb que aquesta iniciativa ens ha agradat i creiem que se’n haurien de fer més sovint.

 3. Som tres alumnes de l’Escola Solc que hem fet la pràctica de la gravetat. Trobem que ens ha aportat coneixements per poder veure com s’apliquen les matemàtiques i la física a la vida real.
  En la pràctica vam haver de calcular el temps que trigava diferents pilotes de diversos materials a arribar des d’un punt A a un punt B deixant-les caure verticalment. Per fer això vam haver d’utilitzar el cronòmetre i el goniòmetre per saber la distància entre els dos punts. Una vegada vam tenir tots els temps calculats vam fer la mitjana. A partir d’aquests càlculs vam poder comprovar que es produeix una acceleració a causa de la gravetat,la qual cosa fa que sigui un MRUV.

 4. Trobem que aquesta experiència ha estat molt bona i interessant, hem aprés a aplicar les matemàtiques i la física a la vida quotidiana.

  Tot i que a vegades se’ns va fer una mica complicat i pesat mesurar, ens ho vam passar bé.

  Per fer la pràctica vam construir un goniòmetre casolà per mesurar els angles que ens va semblar molt curiós ja que no n’havíem utilitzat mai un.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>