Taller de tecnologia culinària a 2n ESO

A 2n d’ESO portem gairebé un trimestre centrant-nos en la tècnica i la cultura de les “tapes” i els “pintxos“.

Mini-Burguer-15

 

 

Després d’unes classes de teoria i de brainstorming, hem culminat aquesta aventura gastronòmica amb una pràctica on hem cuinat de veritat!

 

Hem preparat unes mini-burguers on hem canviat la farina de galeta per galetes TUC esmicolades, l’hem guarnit amb ceba caramelitzada amb el mètode “express” i hem preparat una “fals ketchup” amb base de remolatxa, vinagre de Chardonay, espècies i Harissa que li donava el toc picant que ningú s’esperava.

Mini-Burguer-13

 

Déu n’hi do tot el que hem après! I el que encara queda per venir… esteu preparats?
Quim

Iniciem la programció amb Lego We Do

LEGO-Education-WeDo

Aquest any per primer cop fem a 1r d’ESO la programació de petits muntatges

fets amb Lego. Per aquest tema farem servir el Kits Lego We Do i el programari amb què es fa el codi per donar-los mobilitat és l’Scratch 2.0.

 

baixaEls alumnes per grups de 5 persones munten una figura seguint els plànols que tenen en un document al Drive. En aquesta activitat en concret munten un cocodril que programaran per obrir i tancar la boca lliurement. En una segona activitat el programaran per poder fer que tanqui la boca quan se li posi algun objecte a dins.

La part d’obrir i tancar de la boca s’aconsegueix programant el moviment i el sentit de gir del motor que porta i, el fet que pugui tancar la boca quan se li acosta la mà, és gràcies a un sensor de llum que porta incorporat a dins. També caldrà programar aquest element des de Scratch jugant amb el valor d’intensitat de llum que rep el sensor.

Aquí podeu veure com ha sortit l’activitat:

 

Lipdub per la Pau

A l’escola Proa celebrem cada dos anys el DENIP (Dia Escolar per la No-violència I la Pau) amb un acte conjunt dels treballadors i els 900 alumnes que tenim entre P-3 i 2n de Batxillerat.

Aquest curs hem gravat el Lipdub següent.

Gràcies a tothom que hi ha col·laborat.

 

Convivències de 2n ESO a la neu

Des de dimecres els alumnes de 2n d’ESO estan gaudint de la neu a Queixans. Tenen bon temps i van prosperant en el seu aprenentatge de l’esquí.

Aquí us deixem unes imatges de l’estada:

A continuació també teniu uns petits vídeos  de les diferents activitats que estan realitzant:

YouTube Preview Image YouTube Preview Image

 

EXPERIMENT COL•LABORATIU DE CIÈNCIES NATURALS A 2n D’ESO

Un dels projectes de Tr@ms en els que participa l’escola correspon al Departament Col·laboratiu de Ciències Naturals. Des de fa uns anys estem realitzant dos projectes, un d’ells a 2n d’ESO, en els quals és una qüestió important la recollida i el tractament de moltes dades. Per això és interessant que hi participin moltes escoles.

El projecte de 2n tracta l’efecte de dos contaminants (la sal i el sulfat de coure) en la germinació de llavors. Per a això es preparen diferents solucions de les dues substàncies i es “reguen” unes plaques de Petri  on un paper de filtre facilita que hi hagi un ambient humit.

Es deixen les llavors en un espai tancat (per a què la llum no afecti els resultats), durant dues setmanes i cada dos o tres dies es rega, si cal, i es van anotant els resultats.

Aquest trimestre passat hi hem tornat a participar. Els resultats no han estat massa bons, en general, a totes les escoles; han germinat molt poques llavors, fins i tot en aigua sense contaminar. Deduïm que ha estat per un mal estat de les llavors. Precisament, el fet que hagi estat un mal resultat per a totes les escoles ens ha servit per adonar-nos que no havia estat un error nostre; de tot se n’aprèn! I en ciència, els experiments que no funcionen, encara que massa cops no es publiquin, també serveixen per avançar.

Us afegim algunes fotos del procés fetes pels alumnes Natàlia Catalan, Laura Pascual i Mar Fernández:

Teniu més informació a http://fundaciotrams.org/blog/practeso/

Visita al Museu d’Història de Catalunya

Aquest matí, els alumnes de 2n d’ESO han anat a visitar l’exposició permanent del Museu d’Història de Catalunya: Interpretem l’època Medieval, on han fet tot un recorregut històric des d’Al-Andalus fins a Jaume I en el que han pogut observar, investigar i entendre com es vivia en plena Edat Mitjana. En una exposició interactiva ens hem pogut posar a la pell de cavallers, comtes, abats, camperols i serfs, en un autèntic joc de rols que ha finalitzat la visita.

Sortida a la central tèrmica i al parc fluvial del riu Besòs

Aquest matí els alumnes de Ciències de la Terra i el medi ambient de 1r i 2n de Batxillerat han fet una sortida a prop de la desembocadura del riu Besòs.

La sortida ha tingut dues parts.

En una primera han pogut visitar les instal·lacions de la central tèrmica de cicle combinat. Aquest tipus de central treballa amb dues turbines, una de vapor i una altra de gas, a diferència de les convencionals, on només hi ha la de vapor.

Central tèrmica cc Besòs

Una turbina de gas es posa en funcionament a partir dels gasos que s’alliberen quan el combustible es crema barrejat amb l’aire atmosfèric. Una turbina de vapor es mou amb el vapor d’aigua que s’aconsegueix amb la calor alliberada en la combustió anterior.

L’energia mecànica produïda per totes dues turbines es converteix en energia elèctrica gràcies a un generador. Aquesta última energia es distribueix per la xarxa a partir de línies d’alta tensió.

En el següent enllaç es  pot veure un vídeo amb tota aquesta explicació:

https://www.youtube.com/watch?v=1NtD6kOWn3M

No s’ha de confondre aquesta central amb l’antiga tèrmica convencional que hi ha al costat, avui dia desmantellada, i que forma part del skyline del litoral del Barcelonès.

Antiga central tèrmica Besòs

Un cop acabada aquesta visita, els alumnes van començar la segona part de la sortida.

Van anar fins a la desembocadura del riu Besòs i des d’allà van iniciar un recorregut d’uns tres kilòmetres al llarg del seu parc fluvial, fins al terme municipal de Santa Coloma de Gramanet.

El riu Besòs té un recorregut de només 17,7 km i un cabal força irregular al llarg de l’any. Això ha provocat en més d’una ocasió importants inundacions, com les que van tenir lloc arran dels aiguats de setembre del 1962.

Una actuació a conseqüència d’aquests fets i per tal d’evitar novament aquests riscos va ser la seva canalització.

Durant les dècades dels anys 70 i 80 del segle passat, donat que el seu recorregut passava per una zona densament poblada i altament industrialitzada, va ser considerat el riu més contaminat d’Europa.

Les depuradores instal·lades durant la dècada dels 90, l’eliminació de les torres d’alta tensió i la remodelació urbanística del Fòrum Universal de les Cultures de l’any 2004, van permetre inaugurar aquest parc fluvial, convertint-lo a dia d’avui en un espai lúdic on passejar, amb carrils bici, zona enjardinada i amb una flora i fauna pròpia i característica de l’indret.

Riu Besòs abans Riu Besòs avui

Es tracta doncs  d’un bon exemple de recuperació ambiental del que en fa anys es va arribar a convertir en un espai completament degradat .

 

Marta Díaz i Joan Josep López

Professors de Ciències de la Terra i el medi ambient

CHRISTMAS STORY

During the first term of the 2014/15 school year, 3rd and 4th ESO students had the chance to attend conversation classes in English.

The activity was enjoyed by all the students. At the end of term, they prepared a surprise for their teachers. Secretly, each class prepared a Christmas story that the students told during the last English lesson before Christmas, to the teachers’ surprise!

The students’ imagination and enthusiasm meant that the stories were full of humour and thoroughly enjoyed by them and teachers alike!

Jocs pel darrer matí de trimestre a 1r d’ESO

Aquest matí els alumnes de 1r d’ESO han passat una estona realitzant jocs de taula,  jugant al ping pong i pels menys actius han pogut fer una sessió de cinema.